Tegoroczny Dzień Polski był wyjątkowy, bo poświęcony dzieciom. To właśnie dla nich uczniowie Kolegium św. Stanisława Kostki przygotowali 8 czerwca bajkowe widowisko pod tytułem „Nadwiślańskie opowieści”.

Marysia i Nikita śpiewają "Parostatkiem w piękny rejs..." (foto T. Frąckiewicz)
Marysia i Nikita śpiewają „Parostatkiem w piękny rejs…” (foto T. Frąckiewicz)

Najmłodsi widzowie słuchali jak zaczarowani, jak Szewczyk pokonał smoka, Wars oświadczył się Sawie, Sum nie poradził sobie z odejmowaniem, a dzielny Maluśkiewicz rozbił obóz na nosie wieloryba. Były też piosenki specjalnie na tę okazję skomponowane przez nauczycielkę języka polskiego panią Alicję Żukowską, a także wiersz Wandy Chotomskiej o Koperniku zaśpiewany przez uczniów w rytmie muzyki hip hop.

Szkolni artyści wraz z najmłodszymi widzami (foto T. Frąckiewicz)

Cała szkoła bardzo zaangażowała się w przygotowanie tego widowiska literacko-muzycznego. Efekt jest taki, że „Nadwiślańskie opowieści”  zaciekawią każdego, komu bliskie są legendy i bajki polskie. Po gorącym przyjęciu przedstawienia podczas uroczystości Dnia Polski uczniowie liceum polonijnego zamierzają pokazać „Nadwiślańskie opowieści” jeszcze kilka razy, m.in. dla najbardziej chorych dzieci z warszawskiego Centrum Zdrowia Dziecka.

Fundacja Lotto

Partnerem uroczystości Dnia Polski i fundatorem nagród i upominków dla uczniów Liceum Polonijnego jest Fundacja LOTTO.

Tutaj jest galeria zdjęć z Dnia Polski.

Poniżej udostępniamy nagrania wideo z tego przedstawienia:

senat3

Obchody Dnia Polski w Liceum Polonijnym są częścią programu edukacyjnego „Witamy w domu”, który w 2017 roku realizuje Fundacja „Dla Polonii”. Nasz program jest dofinansowany w ramach sprawowania opieki Senatu Rzeczypospolitej Polskiej nad Polonią i Polakami za granicą.