Podróże na wschód

MIGAWKI Z KAZACHSTANU

___________ 661

Krasnodolsk – mała wioska na północy Kazachstanu. Miejsce, które od 1936 roku zamieszkują Polacy zesłani z Polski i Ukrainy. Już od 77 lat ludzie starają się zachować kulturę, tradycje i obyczaje zaszczepione im w domach rodzinnych. W odległości 18 km znajduje się jeszcze jedna wieś, a w niej – Parafia Maryi Królowej Pokoju. Wieś ta nazywa się Oziornoje. Z tego miejsca przyjeżdża do nas ksiądz dwa razy w miesiącu i odprawia msze święte w dwóch językach: polskim i rosyjskim.

___________ 220
Nie zapominamy też o Święcie Bożego Ciała. Co roku odbywa się procesja, w której biorą udział mieszkańcy całej wsi, a małe dziewczynki (kiedyś również ja), sypią kwiaty.

[metaslider id=”93″]

Siostry zakonne przeprowadzają z dziećmi katechezy, robiąc to za pomocą różnych zabaw i opowieści, by już od dzieciństwa wychowywały się zgodnie z obyczajami chrześcijańskimi.

[metaslider id=102]

Każde dziecko może odpowiedzieć na pytania: „ Kim jest św. Mikołaj?”. Co roku w Wigilię Bożego Narodzenia przychodzi do nas, by odwiedzić dzieci i przynosi prezenty.

DSCN7639

To wszystko jest przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Daria Szymańska, klasa II