Fundacja „Dla Polonii” jest organizacją pożytku publicznego (OPP), której celem jest wspieranie edukacji młodzieży polskiego pochodzenia ze Wschodu (z krajów byłego Związku Radzieckiego). Cel ten realizujemy poprzez zbieranie funduszy i pomoc rzeczową dla uczniów Liceum Polonijnego Kolegium św. Stanisława Kostki w Warszawie.
fdpopp

Fundacja Dla Polonii

Numer KRS: 0000423252

Udostępniamy bezpłatny program dla osób samodzielnie rozliczających się z podatku dochodowego z urzędem skarbowym. Program w prosty sposób pomaga w wypełnieniu deklaracji podatkowej i przekazaniu 1% podatku dla podopiecznych naszej fundacji.

Wypełnij deklarację PIT za 2016 rok:

Uruchom PIT On-Line

Jak wypełnić PIT

W deklaracji podatkowej (PIT-28, PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38) wystarczy wpisać numer KRS 0000423252 Fundacji Dla Polonii oraz podać obliczoną kwotę, aby 1% Twojego rocznego podatku pomógł w edukacji i powrocie do Polski młodzieży polskiego pochodzenia ze wschodu.

pitopp

W zeznaniu podatkowym jest także możliwość wyrażenia zgody na przekazanie przez urząd skarbowy naszej Fundacji imienia, nazwiska i adresu zamieszkania Darczyńcy. Zachęcamy do zaznaczenia tej opcji w deklaracji, co umożliwi nam przekazanie podziękowań od naszych uczniów oraz poinformowanie, jak wykorzystaliśmy przekazane nam wpłaty 1 % podatku.

Komu pomagamy

Przez 4 lata działalności Fundacji „Dla Polonii”:

• pomogliśmy w nauce 430 uczniom polskiego pochodzenia ze Wschodu;
  • zebraliśmy fundusze na zakup ponad 200 tysięcy posiłków dla uczniów;
  • wyposażyliśmy nowy większy budynek internatu dla Liceum Polonijnego;
  • prowadzimy akcję pomocy kresowej młodzieży pod hasłem „Witajcie w domu”;
  • co roku kupujemy podręczniki i niezbędne pomoce naukowe dla nowych uczniów;
  • organizujemy najważniejsze szkolne wydarzenia, wycieczki, konkursy i festiwale.
  • wydaliśmy pierwszą profesjonalną płytę CD z nagraniem pieśni patriotycznych w wykonaniu szkolnego chóru.
Nasi uczniowie przyjechali z polskich rodzin z ośmiu krajów na wschodzie (foto J. Strzałkowski)
Uczniowie przyjechali z polskich rodzin z ośmiu krajów na wschodzie (foto J. Strzałkowski)

Głęboko wierzymy, że dla przyszłości Polski warto inwestować w edukację i rozwijanie talentów tych młodych orłów ze Wschodu. Oni bardzo chcą powrócić do Polski, tutaj chcą się uczyć, pracować i założyć swoje rodziny. Z całych sił chcemy im w tym pomóc.

Potwierdź nasz status OPP

Fundacja Dla Polonii znajduje się w wykazie organizacji pożytku publicznego (OPP) uprawnionych do otrzymania 1% podatku dochodowego. Wykaz OPP jest dostępny na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.